Doğadan Gelen Sağlık

Öncü olmak bazı gelenekleri sürdürmektir

  • Domates ve domates ürünleri tüketiminin faydaları
    • Kanama eğilimini azaltır, damar duvarını genişletir.
    • Katarakt oluşumunu geciktirir.
    • Yüksek homosistein seviyelerini düşürebilir.
    • Yaşlılığa bağlı "makula dejenarasyonu" gibi önemli bir görme sorununu önler.
    • Osteoartirit tipi romatizmal sorunları azaltabilir.
    • Bağışıklık sitemini destekler.
  • Likopen ve faydaları

    Likopen;

    Sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Likopen güçlü bir antioksidandır ve vücudumuz tarafından üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Başlıca likopen kaynağı domates olup ayrıca kırmızı biber, tropikal meyveler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi meyve ve sebzeler de likopen kaynaklarındandır. Araştırmalara bakıldığında likopen yoğunlukla ketçap, salça gibi işlenmiş domates ve kırmızı biber türevlerinde yoğunlukla bulunmaktadır.

    Araştırmalar likopenin proseslerle; sos, salça, ve ketçap şekline getirilmesinin vücut tarafından emilimini kolaylaştırdığını göstermiştir. Taze meyvede likopen meyvenin dokularıyla bağlı olduğu için sadece kısmen emilir. Prosesler sonucu meyvenin sindirim için yüzey alanı arttığından dolayı daha çok biyoyarar sağlar. Likopenin emilimini arttırmak için proseslerde kullanılan sıcaklık likopenin kimyasal yapısını büyük oranda değiştirebilir. Likopen yağda çözünebilir (A,D,E vitaminleriyle beta karoten gibi) bu yüzden yağla birlikte tüketilmesi emilimini arttırır. Her ne kadar likopen ilave olarak alınabilir formlarda bulunsa da, likopenin meyve bünyesinde alınması onu daha etkili kılar.

    Ürün Likopen (mg /100 g) Servis Miktarı Likopen (mg /servis)
    Domates Suyu 9.5 250 mL 25.0
    Ketçap 15.9 15 mL 2.7
    Spagetti Sosu 21.9 125 mL 28.1
    Domates Salçası 42.2 30 mL 13.8
    Domates Çorbası (Yoğunlaştırılmış) 7.2 250 mL Hazır 9.7
    Domates Sosu 14.1 60 mL 8.9
    Kırmızı Biber Sosu 19.5 30 mL 6.7
    Deniz Mahsulleri Sosu 17.0 30 mL 5.9
    Karpuz 4.0 368 (1 Dilim = 25x2 cm) 14.7
    Greyfurt 4.0 123 g (1/2) 4.9
    Çiğ Domates 3.0 123 g (1 Orta) 3.7

    Likopenin faydaları;

    Likopen; büyük bir antioksidan kaynağı olup, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği görülmektedir. Araştırmalara göre; prostat kanseri, sindirim sistemi, rahim kanseri, meme kanseri, mide kanseri ve akciğer kanserini engelleyebilmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp ve damar hastalığını koruyucu etkiye sahiptir.

    Kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcıdır. Toronto Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre likopen; LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

    Likopen akciğerdeki iltihaplanmayı onarıp, astım riskini azaltmaktadır. Günde 1 porsiyon ve daha fazla domates ve türevlerini tüketmek prostat kanserini önleyici etkiye sahiptir. Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ayrıca likopen; cildin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.

    Ayrıca likopen; sıcak veya soğuk ortamlarda saklanabilmektedir. Sıcak ortamda kimyasal yapısında herhangi bir bozulma gözlenmemiştir. Ayrıca domates piştikçe likopen oranı artmaktadır ve zeytinyağı ile birlikte yenildiğinde vücut tarafından daha iyi sindirilmektedir.

    Kadınların Güzellik Sırrı: Likopen

    Ciltte doğal bronzlaşma sağlayıp, gerginlik, parlaklık ve canlılık sağlayan likopenin güzelliğe katkısı yeni değil aslında, yıllar öncesine kadar dayanmaktadır. Hatta öyle ki; Balaton Gölü kıyısında yaşayan domates yetiştiricisi Macar kadınlarının pişmiş domates eriyiklerini yüzlerine sürerek güneşten korundukları, geceleri kullandıkları domatesli kremlerle ileri yaşlarda bile genç görünmeyi başardıkları biliniyor.

  • Kırmızıbiber salçasının faydaları
    • Kırmızı biberde bulunan E ve C vitamini, kötü kolestrolü düşürür.
    • Acı pul biber portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içeriyor.
    • Kırmızı biberde bulunan "fenolin" adlı antioksidan madde felç riskini azaltır ve kalbe iyi gelir.
    • Kırmızı biberin renk maddesi "likopen" ise bağırsak, rahim ve prostat kanserinden korur.
    • Kırmızı biberdeki "β-karoten", A vitamininin ön maddesi olup (Pro vitamin A) bağışıklık sistemini güçlendirir. β-karoten, sebze ve meyvede bulunur ve vücutta A vitaminine dönüşür.
    • Kırmızı biberdeki, "capsaisin" ise prostat tümörlerini yok eder.
    • Kırmızı biberde bulunan capsantin adlı madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullardır.
  • Kırmızıbiber pul biberin faydaları
    • Kırmızı pul biber metabolizmayı hızlandırmak ve kalori yakmak için birebirdir. Böylece kilo vermenize de yardımcı olur.
    • Biberdeki kırmızı karetoneid maddesi kanseri önleyici etkidedir.
    • Düzenli tüketimi kan dolaşımını hızlandırır.
    • Kırmızı pul biber vücuttaki gazı atmanıza kolaylık sağlar ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.
    • Kırmızı pul biber kalp ve sinir sistemini güçlendirir. Bu nedenle kalp krizi önleyicisidir.
    • Bazen soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılır.
    • İçeriğinde bulunan 'capsicin' maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak ayrı bir önem taşımaktadır.
    • Baharat üreticisi McCormick firmasının araştırmasına göre kırmızı biberin faydaları bununla da sınırlı değil. Acı biber, ishali kesiyor, grip ve soğuk algınlığına da çok iyi geldiği yazıldı.
    • Depresyondan kurtulmak amaçlı kullanılıyor.
    • Ülser, sistik, basur, varis, karaciğer vb. rahatsızlıkları olanlar asla yememelidir.
    • Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir.
    • Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
    • Mikrop öldürücüdür.
    • Terlemeyi arttırır.
    • Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
    • Ağrı kesici özelliği vardır.
    • Kırmızıbiberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan kapsaisinin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini şiddetli şekilde uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar. Bu hormon insanda mutluluk hissi uyandırır.
  • Zeytinin Faydaları
    • Kandaki fazla kolesterolü giderir.
    • Kan basıncını kontrol eder.
    • Meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
    • Vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.
    • Antioksidan olarak hücreleri korurlar.
    • Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dâhil olmak üzere etkilerini azaltır.
    • Miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
    • Hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
    • Anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
    • Doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
    • Özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
    • Besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
    • Gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
    • Kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
    • Beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25’e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
    • Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg.
    • Cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü% 20 oranında azaltabilir.