-
Salçanın içerisine un konulduğu söyleniyor. Doğru mudur?
Ne yazık ki bazen halk arasında bu tür efsanevi dedikodular çıkabilmektedir. Açıkta satılan, denetimsiz salçalara ne konulduğunu bilemeyiz ancak Öncü markalı ürünlerimizin içerisine etikette içindekiler bölümüne yazılanlar dışında hiçbir madde kesinlikle konulamaz. Ürünlerimiz sürekli olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetime tabi tutulmaktadır ve hiçbir sorunla karşılaşılmamaktadır.
-
Briks ne demektir? Salçanın briksi kaç olmalıdır?
Briks suda çözünen kuru madde miktarı demektir. Yani salçanın katılık derecesini gösterir. Salçanın briksi en düşük 28 – 30 briks aralığında olmalıdır. Ev tipi salçalar daha yoğun kıvamlıdır ve 32 – 34 brikstir.
-
Açıkta satılan, ev yapımı salçalar güvenli midir?
Bu tür ürünlerin sıkı bir denetimi olmadığı için genellikle hijyenik olmayan ortamlarda üretilen bu salçaların içerisine bilinçsiz ve orantısız şekilde katkı maddeleri ve hile amaçlı birçok yabancı madde konulabilmekte ve halk sağlığı tehlikeye sokulmaktadır. Açıkta üretilen salçalar yerine düzenli olarak denetime tabi tutulan, gıda mühendisleri tarafından hijyenik ortamlarda, kontrollü bir şekilde üretilen salçaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
-
Salçada görülebilen siyah nokta şeklindeki lekeler nedir?
Domatesin yeşil kısımlarının üretim sırasında sıcaklık etkisiyle kahverengileşmesi sonucu bu lekeler oluşur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği yönetmelikler çerçevesinde 1 gram salçada maksimum 2 adet siyah leke görülmesine izin verilmiştir.
-
Salçadaki tuz oranı ne kadardır?
Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
-
Çölyak hastaları Öncü salça ve nar aromalı sos tüketebilir mi?
Bilindiği üzere çölyak hastaları gluten yani buğday proteini içeren gıdalar tüketemezler. Öncü salça ve nar aromalı soslarımızda buğdaydan elde edilen hiçbir madde kullanmadığımız için içerisinde gluten bulunmamaktadır. Yani çölyak hastaları da Öncü markalı salça ve nar aromalı sos ürünlerimizi güvenle tüketebilirler.
-
Bazı salçalarda koruyucu madde ve tuz bulunurken bazılarında bulunmuyor. Bütün ürünlerin etiket bilgileri doğru mudur?
Öncelikle Öncü markalı ürünlerimizin etiketleri ile içeriği kesinlikle aynıdır. Etiket bilgilerimize güvenebilirsiniz.
Her tüketici kendi ihtiyaçları, sağlık durumu ve talebi doğrultusunda ürün bulmak ister. Biz de bütün tüketicilerimize farklı talepleri doğrultusunda cevap verebilmek için tuzlu – tuzsuz, koruyucu madde içeren ve içermeyen farklı ürün grupları sunmaktayız.
-
Salçanın yüzeyi neden kararır?
Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur. Eğer salçanızın kararmasını istemiyorsanız üzerine sıvıyağ dökerek hava ile temasını kestiğiniz takdirde bu kararmayı önleyebilirsiniz. Yeni alacağınız ürünlerde ise pet ambalajlar yapısı gereği hava aldığı için yüzeyinde bir miktar kararma olması normaldir ancak bu durum cam kavanoz ve teneke kutu ambalajlarda görülmez.
-
Salçanın daha uzun süre kullanımı için ne yapmalıyım?
Salçalarınızı daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için imkanınız varsa salçaya biraz daha tuz ekleyip güneşte biraz daha koyulaşmasını sağlayıp her kullanımdan sonra hava ile temasını kesebilmek amacıyla üzerine bir kaşık kadar sıvıyağ döküp kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında veya soğuk ortamda muhafaza ettiğiniz takdirde salçanız hem renk hem de mikrobiyolojik açıdan daha uzun süre özelliğini kaybetmeden kalacaktır.
-
Cam kavanoz veya teneke kutu ambalajlı salçalarda ve konservelerde ürün alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Ambalaj kesinlikle yamuk, kırık olmamalı. Teneke kutularda ambalajın yamuk olması içerisindeki gıda ürünü ile teneke arasında kontaminasyon olmasına ve ürünün bozulmasına sebep olabilir.
Cam kavanozlarda kapakta ve teneke kutularda şişkinlik olmaması gereklidir. Ambalajda şişkinlik olması ürünün bir şekilde hava alarak bozulmanın başladığını gösterir. Bu şekildeki ürünleri almayınız, tüketmeyiniz.